top of page

מדריך המלא לתחבורה בטוקיו

  • Writer: Michele House
    Michele House
  • Aug 6, 2019
  • 5 min read

Updated: Aug 8, 2019

טוקיו אחד מהמטרופולינים הגדולים בעולם, אלפי רכבות מפוצצות באנשים יום יום, תחנות רכבת בגודל עיר קטנה. איך בכלל מגיעים ממקום למקום בלי לאבד את הנשימה ובלי לחץ הדם יעלה? אז על דאגה, זה לא כמו שזה נראה חברים. ובכן החלטנו להסביר ולפשט את כל מערכת התחבורה הציבורית בצורה מובנת, פשוטה ויעילה.

בטוקיו יש כמה אפשרויות התניידות : אוטובוס, רכבת מונית וברגל. הדרך הכי יעילה זה להישתמש ברכבות ולכן נדריך אותכם איך משתמשים בהם. מערכת הרכבות בטוקיו מתחלקת לכמה סוגי רכבות.1. יש את ה גיי אר JR,והשינקנס (רכבות האקספרס המהירות של הגיי אר). 2. הרכבת התחתית אשר כוללת את המטרוMETRO והטואיי TOEI. ו 3. רכבות שיוצאות מטוקיו לאיזורים מרוחקים מחוץ לטוקיו. מה ההבדלים ביניהם? הם מנוהלות בחברות שונות ולכל אחד יש את המסלול שלו. המטרו, טואיי והגיי אר מתנהלים בתוך טוקיו, (למעט השינקנסן של חברת גיי אר JR אשר מנהלת קוים בין עירוניים לדוגמא מקיוטו לטוקיו). ולכן לא נפרט עליו אישית במדריך הזה אלה בפוסט אחר שממולץ לקרוא למי שמתכוון להתנייד בין הערים הגדולות.





מידע כללי על חברות רכבות בתוך טוקיו:



1. הגיי אר JR: הגיי אר ידוע בקו הימנוטה YAMANOTE LINE אשר מקיף את התחנות העיקריות בטוקיו בצורה מעגלית. חוץ מהקו הזה יש את הקווים הבאים: קייהין טוהוקו KEIHIN TOHOKU LINE, צואו/סובו CHUO/SOBU LINE, סאיקיו SAIKYO LINE.(המידע הזה הוא יותר בשביל ליידע אותכם אבל לא צריך לזכור אותו) בנוסף יש את השינקנסן אשר עושה עצירה בתחנת טוקיו מארונואוצ'י TOKYO STATION ותחנת שינאגאוה SHINAGAWA STATION ויוצא לכיוון הצפון והדרום של יפן.






2. המטרו METRO וטואיי TOEI : הרכבת התחתית מכילה את שני החברות האלה- לטואיי יש 4 קווים ולמטרו יש 9 קווים. הרכבות האלה מתפרסות לעורך כל טוקיו כולל המקומות שהJR מגיעה ואפילו יותר.





3. רכבות שיוצאות מטוקיו: חוץ מהשינקנסן יש את הרכבות שיוצאות מכל מיני תחנות בטוקיו אשר מובילים לכל מיני מקומות מרוחקים שמסביב לטוקיו, מקומות כמו ניקו, הקונה, שדה התעופה וכ'ו את הרכבות האלה מנהלות חברות פרטיות . אך מכיוון שאנחנו מדברים רק על טוקיו ולא על מחוצה לו, אנחנו לא נרחיב יותר לגבי האופציה הזו.





בשביל התניידות רק בטוקיו הרכבות היחידות שתשתמשו בהם זה של המטרו, טואיי והגיי אר. בכל תחנת רכבת יש אפשרות שחברה אחת, שניים או שלוש תגיעה עליה. לדגומא תחנת רכבת טוקיו מכילה את שלושתם אבל תחנת רכבת אסאקוסה רק מכילה שתיים (גיי אר ורכבת תחתית) דרך פשוטה להבין את זה, זה כמו שבישראל יש את האוטובוסים של אגד ודן ורכבת ישראל. אגד ודן הם כמו המטרו והגיי אר ,והרכבת שלוקחת למרחקים היא דוגמא לשינקנסן. וכמו שיכול להיות אוטובוסים של אגד ודן באותו תחנת אוטובוס כך גם עם תחנות הרכבת בטוקיו.

במהלך היציאה שלכם לפעמים תראו שרכבת אחת תספיקלהגיע לייעד ולפעמים שתיים או אפילו יותר. לפעמים זה יהיה רק מחברת רכבת אחת ולפעמים זה יהיה משניים (גיי אר ומטרו) במצב הזה פשוט מחליפים בתחנת הרכבת לרכבת שתיצרטכו. איך עושים את זה? פשוט. תחנות הרכבת מלאות בשלטים שמדריכים לכל רכבת יצאה וכניסה שיש ברכבת. יש ללכת אחרי השלטים (שכתובים באנגליץ ויפנית) יוצאים ועוברים לצד השני של התחנת רכבת שבה כנאה תכנס לאיזור של החברה השניה ותעלו על הרכבת מהרציף המיועד.



אז הבנו איך עובד הרכבות אבל איך אנחנו יודעים איך להגיע מאיפה שאננחנו למקום אחר, יש דרך אחרת חוץ מלהביט במפת הרכבות בבילבול ולקוות לטוב? ובכן יש כמה דרכים. הדרך הכי יעילה היא להישתמש בגוגל מפות. וHYPERDIA היא גם אפשרות אבל מהניסיון שלנו ואחרים גוגל מפות הכי יעיל לבינתיים. הכנו פוסט לגבי איך להישתמש בגוגל מפות בטוקיו ויפן בכללית , ממליצים לכם לקרוא אותו כי הוא יכול לעזור. אבל לעכשיו התשובה הקצרה היא פשוט לכתוב את היעד וזה כבר יראה לכם את האפשרויות להתניידות, כמה זמן יקח וכמה עולה.



אוקי אז הבנו איך להגיעה אבל איך משלמים לכל זה?? ובכן יש כמה דרכים. 1.לשלם במזומן לכרטיס אחד בודד (דרך מעוד לא חיסכונית / יעילה) 2.דרך כרטיס נטען כמו רו קו שיש בישראל. 3. זה דרך כרטיסי חופשי יומי/יומיים/שלושה. 1. הדרך הראשונה מאוד לא מומלצת כיוון שכך מבזבזים הרבה זמן על קניית כרטיס בכל פעם בתחנה כי צריך לדעת בדיוק כמה יעלה הכרטיס שאתם צריכים (כי כל דרך עולה מחיר שונה), ועם הכרטיס הנטען יש יותר סדר ,פחות צורך להסתובב עם מזומן ואפילו אפשר להשתמש בו בחנויות הנוחות, הקונביני.


*אך יהיו פעמים שזו תהיה הדרך היחידה (במצבים שבהם רוצים לצאת מטוקיו או לצאת למקומות מסביבת טוקיו או מוץ טוקיו , בהם זו הדרך היחידה) לדוגמא קניית כרטיס בשינקנס (בלי גיי אר פאס) תתאפשררק דרך קניית כרטיס נייר באחת הדלפקים או המכונות של החברה, ואי אפשר להטעין אותו לכרטיס הנטען. עוד דוגמא היא למי שלוקח רכבת לשדה תעופה, הכרטיסים נמכרים הם חדפעמיים ולא ניתנים להטענה חוזרת. לכן חשוב שתשמרו את הכרטיס עליכם. (לפעמים עוברים בודקים ברכבות האלה ספיצית אז תשמרו את הכרטיסים עד סיום הנסיעה) 2.הדרך השניה היא דרך כרטיס נטען כמו רו קו. הכרטיס הזה הוא הדרך הטובה ביותר להתנייד כי כך אפשר לעקוב אחרי הכסף (בסיום כל נסיעה כתוב כמה כסף נותר). לא צריך להסתובב עם מזומן. אפשר להשתמש בו ברכבות (כל הסוגים חוץ משינקנסן) ואוטובוסים ואפילו בחנויות נוחות-קונביני. את הכרטיס ניתן לקנות בכמעט כל תחנת רכבת, בתשלום של 500 יין פיקדון הנפקה חד פעמי שניתן לקבל בחזרה בסוף הטיול כאשרמפקידים את הכרטיס באחד מהדלפקים המיועדים לכך בשדה התעופה.

יש לטעון את הכרטיס מזומן אך יש מפעמים שראינו שאפשר גם באשראי אבל זה לא בטוח אז תדאגו להיות עם מזומן עליכם. את הכרטיס מעבירים בכניסה והיציאה לכל תחנת רכבת וגם במעברים. באוטובוסים מעבירים רק לייד הנהג כשיורדים בתחנה. ישנם כל מיני סוגים של כרטיסים נטענים ביפן, כל אחד נמכר באיזור שלו אבל זה לא משנה איזה קונים לרוב כי רובם עובדים מתקבלים ברוב חלקי הארץ, אז תבחרו איזה שבא לכם. בטוקיו נמכרים הפאסמו והסויקה. באוסאקה וקיוטו יש את האיקוקה.



*דבר נוסף שחשוב לדעת: במידה ועליתם על רכבת אבל ביציאה גיליתם שלא היה לכם מספיק מוטען, או הכרטיס שקניתם לא היה הערך הנכון, אז מה עושים? על דעגה, לייד כל יציאה יש מכונה לשינוי או הוספה של כמות בכרטיס הניטען או הכרטיס נייר שקניתם. מוסיפים את הסכום ויוצאים בשלום. 3.הדרך השלישית היא דרך כרטיסים מיוחדים כמו חופשי יומי. לגבי הכרטיסים האלה נעשה/עשינו גם פוסט מכיוון שיש כל כך הרבה סוגים. בקצרה למי שמתחנן להשתמש ברכבות הרבה ביום מסויים, ניתן לקנות כרטיס כמו חופשי יומי שנותן עליה לרכבת ללא הגבלה, אבל חשוב לראות אם זה באמת משתלם וצריך לראות איזה כרטיס באמת מטעים לצרכים שלכם. מחיר הכרטיסים נעים בין 600 יין ל 1700 יין.


דבר אחרון שחשוב לדעת זה נימוסים והתנהגות ברכבות. ביפן לא מדברים בטלפון ולא אוכלים ברכבת, זה נראה מאוד לא מנומס ולא מטעים. בהגיעך לרציף תמצאו קו צהוב בריצפה ותעמדו בתור לרכבת כיוון שביפן מחכים בתור בשני הצדדים של הדלת של הרכבת, קודם נותנים לאנשים לצאת ואז נכנסים. בנוסף, בעליה על מדרגות נעות אם אתם רוצים לעמוד תעמדו בצד שמאל ואם אתם רוצים לעלות במדרגות הנעות זה בצד ימין.


טיפים חשובים: *לפעמים בנסיעה שלכם בגוגל מאפס יהיה כתוב שאתם צריכים רק רכבת אחת אך אתם רואים שכתוב שתי רכבות והם מחוברות ביחד ולייד כתוב להישאר על הרכבת, מה זה אומר? לפעמים רכבות בסוף הנסיעה מחליפים את אצמם אוטומטית לקוו אחר, אין צורך לקום אלא להישאר על הרכבת עד התחנה שאתם צריכים. *לפעמים המעבר בין רכבות יכול להיות באותו הרציף שאתם יורדים בא, במצב הזה פשוט מחקים ברציף ואין צורך לתקף שוב את הכרטיס אלא רק בסיום הנסיעה בהגיעך לייעד. *הרכבות בטוקיו לא מאחרות, אז לא לסמוך על כך שתספיקו כי "בטח הוא יאחר" כי זה מאוד מאוד נדיר ולא קורה. *הרכבות יכולות להיות עמוסים עד כדי חנק בשעות מסוימות ואם לא נחוץ לכם עדיף מאוד לא לעלות לרכבות בשעות הלאה. בין השעות 8~9 בבוקר ומ5 בערב. השעות של הבוקר הם יותר דחוסים ומלאים, וגם רוב האטרקציות סגורות בשעות האלה לכן אם אפשר עדיף להימנע במיוחד משעות הבוקר. * מעלית נמצאת בכל רציף פשוט צריך לחפס אותו אבל רוב הפעמים הוא מאחורי המדרגות הנעות, זה יעזור לאלה שעם עגלה או מזוודה.

Comments


Join our mailing list for updates

Thanks for submitting!

©2023 by Thyme. Proudly created with Wix.com

bottom of page